lördag 18 mars 2017

Virkhemligheter, del 3


Helt oumbärliga garnnypor vid färgplanering av ett nytt projekt
Japp, då är det ääntligen dags igen för ytterligare en virkhemlighet! I höstas hittade jag något som kallas för ”yarn pegs” på engelska, eller garnnypor på svenska. Dessa små garnnypor är sååå himla bra att ha när man ska planera för ett nytt projekt och vill kolla, jämföra och/eller testa lite olika färgkombinationer innan man bestämmer sig helt för vilka färger projektet ska ha. Innan jag såg idén till nyporna, så låg det garnnystan i varierande storlekar och i olika ”nyst-tekniker” över hela vardagsrummet när det vankades ett nytt projekt. Inte så bra om man som jag har nyfikna små, garnälskande barn eller är gift med en man som gillar ordning och reda (kan ju ta ett par dagar att hitta den perfekta kombinationen ;) ). Men nu är det ett minne blott! :D 


Virkspirationen till garnnyporna hittade jag på Attic 24’s blogg och numera kan jag ha en överblick över ALLA* mina garner på ett mycket smidigt sätt. Visst finns det vissa garnleverantörer som säljer så kallade färgkartor. Men med garnnyporna så kan man flytta runt dem och leka med dem hur man vill! Något som jag i alla fall tycker är superbra och kan hålla på med lääänge! ;)
* eller i alla fall de färger som jag har haft hemma och kunnat göra garnnypor av.

För att göra garnnypor behöver du:
  • Garn - TIPS! använd gärna restgarner så slipper du nalla på ett sprillans nytt nystan
  • Klädnypor - jag använder klädnypor av trä
  • Penna med ganska smal spets

Gör så här:
Steg 1: Nyp fast garnets ände i klädnypan och börja linda garnet runt den. Försök hålla garnet lagom spänt samtidigt som det lindas tätt intill föregående varvets ”garnsnurr” för att så lite av klädnypan syns igenom.


Steg 2: Fortsätt linda garnet runt klädnypan över dess skänklar och fjäder.

Jag har sett några garnnypor där garnet bara är lindat fram till skänklarna, dv att garnet endast täcker klädnypans hål. Det går åt mindre garn men garnytan att jämföra och testa olika färgkombinationer med blir ju då även mindre.


Steg 3: Linda garnet en sista gång precis under klädnypans fjäder och börja sedan att linda garnet tillbaka uppför klädnypan så att det blir två lager garn runt den. Så gick det inte att linda garnet så tätt intill föregående varvets ”garnsnurr” som du ville, har du chansen att rätta till det nu. ;) Dock kan det vara lite svårt att få det riktigt tätt och fint där hacket för skänklarna är. 


Steg 4: Sluta linda garnet när du kommit tillbaka där du nöp fast garnet från början. Fortsätt håll garnet spänt medan du gör en liten ögla av garnet. Spänn fast öglan med tummen, lägg garnet i klädnypans klyka och dra garnet snett neråt så att öglan ”försvinner” och garnet nyps fast ordentligt av klädnypan. Klipp av garnet och klädnypan är numera en garnnypa! 


Steg 5: Använd pennan och skriv dit garnets färgnummer. Om du vill och får plats kan du skriva dit mer information som du vill ha. Själv har jag skrivit ett T för Tilda, en av Svarta Fårets garnsorter, och sen färgnumret. Men det viktigaste är att skriva dit garnets färgnummer så att du kan hålla ordning på alla dina garnnypor som du gör. :)Fortsätt linda garnnypor och sen är det bara att börja "leka färgkombination"! I veckan såg jag på Instagram hur @kaidalys använde sina garnnypor för att virka en "random blanket", alltså en filt där hon låter slumpen avgöra filtens färgording. Hon har valt ut en färgkombination, lagt dessa garnnypor i en skål och drar sedan en garnnypa ur skålen vid varje färgbyte. Nypans färg bestämmer då vilken färg som det är dags att byta till (de två senaste färgerna får ligga bredvid skålen så att samma färg inte dyker upp så så tidigt igen). Fiffigt va?! Men om du inte vill, kan eller orkar göra egna garnnypor så har jag sett att det går att köpa på Etsy, t.ex hos The Polkadot Giraffe som erbjuder garnnypor i alla färger i några olika garnsorter. Lycka till!
PS. Glöm inte att jag är jättenyfiken av mig och vill gärna se vilka färgkombinationer du har lekt fram. Så ta gärna en bild och lägg ut på Instagram eller Facebook. Tagga med #lillavirkevirasgarnnypor eller #garnnypor för att sprida färginspiration till alla som önskar det! Vill du ha ännu mer färginspiration så sök på #yarnpegs på Instagram! ;)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar