söndag 24 september 2017

Bubbelmaska

Fem ”halvfärdiga” stolpar blir en bubbla

Det finns flera sätt att virka en bubbelmaska och just denna heter ”bobble stitch” på engelska. Det finns även popcorn-maskan (popcorn stitch) och puffmaskan (puff stitch) och det finns små skillnader mellan dem, till exempel VAR bubblan bildas. Just med denna bubbelmaska, kommer själva bubblan bildas på baksidan av den aktuella raden.


Steg 1: När du kommit fram till maskan där bubbelmaskan ska virkas, gör ett omslag runt garnet och trä virknålen genom den aktuella maskan. Gör ett nytt omslag om garnet och dra genom maskan så att du har tre öglor på virknålen precis som när du gör en vanlig stolpe. Gör ytterligare ett omslag om garnet och fortsätt göra precis som vid en vanlig stolpe, dvs. dra genom de två första öglorna på virknålen. Du ska nu ha två öglor kvar på virknålen.


Steg 2: Nu gör du ett nytt omslag om garnet, trär virknålen genom den aktuella maskan igen, gör ett nytt omslag om garnet och drar upp det genom maskan så du har fyra öglor på virknålen. Gör ytterligare ett omslag om garnet och dra det genom de två första öglorna på virknålen. Du ska nu ha tre öglor kvar på virknålen.


Steg 3: Upprepa Steg 2 ytterligare tre gånger. Du ska nu ha sex öglor kvar på nålen (fem öglor från fem "halvfärdiga" stolpar och en ögla från föregående stolpe).


Steg 4: Gör ett sista omslag om garnet och dra det genom alla sex öglor på virknålen. Vips så är bubbelmaskan klar! OBS. Bubbelmaskan kan se platt ut, ”puffa” gärna till den så att bubblan putar ut bakåt, bort från dig.
Lycka till,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar