lördag 23 januari 2016

STÅENDE-stolpe

När nästa varv påbörjas med en annan färg än varvet innan

Den STÅENDE-stolpen och START-stolpen är två virktekniker som jag snubblade över på Moogly’s fina och inspirerande blogg. Dessa stolpar ersätter de två-tre luftmaskor man vanligtvis gör i början av ett varv/rad som dess första stolpe. Med dessa tekniker får man en (så gott som) osynlig skarv om man virkar något ”varv på varv”, t.ex. en mössa, eller fina, jämnare kanter om man virkar något "rad på rad", t.ex. en filt. 

Teknikerna kan vara lite kluriga att få till i början, men övning ger färdighet. Så ge inte upp utan kämpa på och dina projekt kommer ha osynliga skarvar och jämnare kanter inom en snar framtid! Klicka här för en videoinstruktion (för både höger- och vänsterhänta virkare) samt instruktioner i bild och text på engelska.


Den STÅENDE-stolpen används när nästa varv eller rad påbörjas med en annan färg än varvet/raden innan. Gör så här:


Steg 1: Håll fast garnänden mellan två fingrar med den hand du håller virknålen med. Garnänden ska hållas fast tills den STÅENDE-stolpen och nästa (vanliga) stolpe är färdiga.


Steg 2: Gör två omslag runt garnet så att du har två öglor på virknålen.


Steg 3: Trä virknålen genom maskan där du vill börja nästa varv/rad. Själv brukar jag börja i den osynliga smygmaskan från föregående varv. Den kännetecknas av att den har två främre maskbågar (se röda pilar) till skillnad från de andra maskorna som har en främre maskbåge som sig bör (se ljusgrå pil). 


Steg 4: Gör ett omslag om garnet och dra genom maskan så att du har tre öglor på virknålen.


Steg 5: Gör ett nytt omslag om garnet och gör precis som vid en vanlig stolpe, dvs. dra genom de två första öglorna på virknålen, nytt omslag om garnet och dra genom de sista två öglorna. Nu är den STÅENDE-stolpen färdig och du ska ha kvar en ögla på virknålen. Håll med om att den STÅENDE-stolpen är slående lik en vanlig stolpe! :)
Steg 6: Nu är det dags att göra nästa stolpe i varvets/radens nästa maska (se röd pil ovan). När den (vanliga) stolpen är gjord kan du släppa garnänden som du hållit fast sedan steg 1. Sen är det bara att fortsätta följa mönstret som vanligt. Och virkar du något "varv på varv", kom då ihåg att göra ett osynligt avslut - dvs. att avsluta varvet med en smygmaska eller en osynlig smygmaska i varvets första vanliga stolpe, inte i den STÅENDE-stolpen.

Denna teknik går även att använda när man ska börja en ny rad med en fast maska, halv-, dubbel- eller trippelstolpe. Gör bara lika många omslag innan du trär virknålen genom maskan som när du gör en fast maska, halv-, dubbel- eller trippelstolpe.

Lycka till, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar