lördag 23 januari 2016

START-stolpe

När nästa varv påbörjas med samma färg som varvet innan

START-stolpen och den STÅENDE-stolpen är två virktekniker som jag snubblade över på Moogly’s fina och inspirerande blogg. Dessa stolpar ersätter de två-tre luftmaskor man vanligtvis gör i början av ett varv/rad som dess första stolpe. Med dessa tekniker får man en (i princip) osynlig skarv om man virkar något ”varv på varv”, t.ex. en mössa, eller fina, jämnare kanter om man virkar något "rad på rad", t.ex. en filt. 

Teknikerna kan vara lite kluriga att få till i början, men övning ger färdighet. Så ge inte upp utan kämpa på och dina projekt kommer ha osynliga skarvar och jämnare kanter inom en snar framtid! Klicka här för en videoinstruktion (för både höger- och vänsterhänta virkare) samt instruktioner i bild och text på engelska.


START-stolpen används i början på ett projekt och när nästa varv eller rad påbörjas med samma färg som varvet/raden innan. Gör så här:

Steg 1: Dra upp en ögla som är lika lång som en vanlig stolpe. Titta på föregående varv/rad, om det är möjligt, för att få en uppfattning om lagom längd. Är du osäker så gör hellre en lite kortare ögla än för lång.


Steg 2: ”Lås fast” öglan mot virknålen med hjälp av pekfingret så att öglan inte kan bli kortare, längre eller flytta på sig. Håll fast öglan på detta sätt ända tills START-stolpen är färdig.

Steg 3: ”Sväng runt” virknålen bakåt (se vänster bild ovan) och gör ett omslag om garnet (se höger bild ovan). Du ska ha tre öglor på virknålen nu.


Steg 4: Dra försiktigt den nya öglan (1) bakom den vridna öglan i mitten (2). Denna rörelse räknas som den första genomdragningen man gör genom en ”vanlig stolpes” två första öglor. Det ska finnas två öglor om virknålen nu.


Steg 5: Gör ett nytt omslag om garnet (se vänster bild ovan) och dra genom de sista två öglorna på virknålen, precis som när man gör en vanlig stolpe. När du drar igenom de sista två öglorna går det bra att släppa öglan som du hållit fast sen Steg 2. START-stolpen är färdig och du ska ha kvar en ögla på virknålen nu. Visst är START-stolpen väldigt lik en vanlig stolpe! :)


Steg 6: Nu är det bara att fortsätta följa mönstret som vanligt. Maskan precis bredvid START-stolpsmaskan räknas som varvets/radens nästa maska (se vänster bild ovan). Och virkar du något "varv på varv", kom då ihåg att göra ett osynligt avslut - dvs. avsluta varvet med en smygmaska eller en osynlig smygmaska i varvets första vanliga stolpe, inte i START-stolpen.


Om du virkar ökningsvarv (t.ex två stolpar i samma maska, som i höger bild ovan) föreslår jag att du gör START-stolpen, fortsätter med två stolpar i samma maska varvet runt och se dan gör varvets sista stolpe i samma maska som START-stolpen gjordes. Då blir det två stolpar även i den första maskan. Gör man den andra stolpen direkt efter START-stolpen tycker jag att de stolparna ser ut att vara tätare inpå varandra än vad de andra stolp-paren gör. Dessutom befinner sig START-stolpen ganska långt till vänster i sin maska (se höger bild ovan), vilket gör det passande att den andra stolpen i just den maskan, görs i den högra "delen".

Denna teknik går även att använda när man ska börja en ny rad med en halv-, dubbel- eller trippelstolpe. Gör bara den första öglan lika lång som en halv-, dubbel- eller trippelstolpe. 

Lycka till,



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar